Cine beneficiază de spor de doctorat? La ce se referă ”domeniul pentru care deţine titlul”?
Altă decizie a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul ÎCCJ privind sintagma “în domeniul pentru care deţine titlul” prevăzută de art. 14 alin. 1 teza 1 din Legea nr. 153/2017 referitor la acordarea sporului de doctorat, decizie ascunsă și aceasta de către sindicate de vreo doi ani jumătate.
La data de 16.05.2017 Vlad Ioan comisar-șef în cadrul Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, care în urma susţinerii tezei de doctorat “Sectorul Nordic al Frontierei Româno-Ucrainiene. Structură, funcţionalitate şi impact teritorial” a obţinut titlul ştiinţific de doctor în GEOGRAFIE, dă unitatea în judecată în dosarul 1619/100/2017 la Tribunalul Maramureș pentru neacordarea sporului de doctorat deoarece unitatea susținea că “nu este confirmată desfăşurarea activităţii de către poliţistul în cauză în domeniul în care a obţinut titlul ştiinţific de doctor”, ”nu există o corespondenţă între titlul ştiinţific de doctor şi domeniul în care reclamantul îşi desfăşoară activitatea, acesta având rolul de a coordona şi realiza managementul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş” și ”nu există interferenţe cu domeniul în care îşi desfăşoară activitatea reclamantul”.
Dosar 1619/100/2017 Tribunalul Maramureș
Acesta la data de 01.03.2019 câștigă procesul pe fond iar unitatea este obligată să-i plătească doctoratul pentru perioada anterioară legii 153/2017 dar și pentru perioada 01.07.2017 - 04.09.2017 în care funcționa deja legea 153/2017. Hotărârea este atacată cu recurs la data de 13.08.2019 de către unitate la Curtea de Apel Cluj în dosarul cu același număr.
Dosar 1619/100/2017 Curtea de Apel Cluj
La data de 06.12.2019 Curtea de Apel Cluj dispune sesizarea ÎCCJ cu următoarea întrebare prealabilă: ”În interpretarea dispoziţiilor art. 14 alin. 1 teza 1 din Legea nr. 153/2017, conform cărora" Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indeminzaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul" sintagma "în domeniul pentru care deţine titlul" se impune să fie raportată la Nomenclatorul domeniilor, studiilor universitare sau la sfera atribuţiilor de serviciu, astfel cum aceasta rezultă din fişa postului?”
La data de 02.03.2020 ÎCCJ respinge ca inadmisibilă sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj din cauza faptului că nu este respectată cerinţa noutăţii chestiunii de drept. Chiar și legislația anterioară Legii 153/2017 prevedea aceeași condiție privind acordarea sporului de doctorat, existând o sumedenie de sentințe pe această speță la instanțele din țară, ÎCCJ și chiar și CCR. Hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie au relevat că marea majoritate a instanţelor judecătoreşti au raportat sintagma “în domeniul pentru care deţine titlul” la sfera atribuţiilor de serviciu, astfel cum acestea rezultă din fişa postului (curţile de apel Piteşti, Constanţa, Braşov, Galaţi, Suceava, Bucureşti).
Tot în această decizie ÎCCJ spune la pct 54 de alt caz în care reclamantul activa în domeniul Silvicultură dar a obținut titlul de doctor în domeniul “Zootehnie” teza de doctorat având titlul “Amenajarea unui tronson de curs montan pentru sporirea productivităţii salmonicole”, fiind într-adevăr menţionat domeniul “Zootehnie”, dar menţionarea acestui domeniu nu exclude însă în niciun fel posibilitatea ca teza de doctorat a reclamantului să se încadreze şi în domeniul “Silvicultură”, existând posibilitatea ca cele două domenii să se întrepătrundă.
Decizia ÎCCJ 26 / 2019
La data de 06.07.2020 Curtea de Apel Cluj, în urma deciziei ÎCCJ, prin decizie definitivă menține dispozițiile sentinței date de Tribunalul Maramureș în ceea ce privește acordarea sporului de doctorat pentru perioada 01.07.2017 - 04.09.2017.
Concluzia pe care o tragem este că sintagma "în domeniul pentru care deţine titlul" se raportează la sfera atribuţiilor de serviciu, astfel cum acestea rezultă din fişa postului și nu neapărat la nomenclator. Pentru ca sporul de doctorat să poată fi plătit, trebuie ca doctoratul să fie relevant pentru domeniul în care activați. Termenul "domeniu" din lege nu se referă la specialitate ci la sfera de activitate. Toți cei care sunteți în această situație puteți să faceți demersuri pentru acordarea acestui spor, adrese adresate ierarhic către școală, isj, men, ministerul muncii și în ultimă instanță la proces.
1 comentariu
Comentariu de la: gentiana Membru
Această postare are 4 feedback-uri în așteptarea moderării...
Bună seara! Mie mi s a luat sporul de doctorat(anul trecut) , pe motiv ca pe diploma nu scrie,, Filologie"Eu am doctorat la Univ. București în filosofie (promoția 2011),sunt profesor titular de limba romana și secretarul de la școală, anul trecut, mi a spus ca nu am dreptul la acest spor pentru ca filosofia nu este filologie.Degeaba i am explicat ca și filosofia face parte din aceeași arie curriculara. Am depus cerere și mi a spus ca dacă nu mi convine sa merg în instanta. Un răspuns scris a venit mai târziu în care scrie ca nu activez în domeniul de pe diploma. Nu am bani și timp sa merg în instanta. Cum sa procedez? Mulțumesc!