Acasă Calculator Salarii ÎnvăţământÎnvăţământ PreuniversitarEducaţie TradiţionalăRecenziiContact
LoginÎnregistrare
  • Calculator Salarii Învăţământ
  • Învăţământ Preuniversitar
  • Educaţie Tradiţională
  • Recenzii
  • Contact

  • Înregistrare
Foloseşte Aplicaţia Calculator Salarii Învățământ
Folosește Aplicația Calculator Vechime
Foloseşte Aplicaţia Calculator Diferențe OUG 84/2022

Calculator Salarii Învăţământ

  • Prima pagină
  • Ultimele comentarii
  • Legislaţie
  • Întrebări frecvente
  • Arhiva
  • « Tichete de vacanță pentru anul 2022
  • Șoc! MEN spune că data de intrare în vigoare a DECIZIEI ÎCCJ nr. 64/2020 nu reprezintă o informație publică. »

Hoția statului cu deducerea și cum să alegi funcția de bază ca să poți câștiga bani mai mulți.

Postat de admin la 09 Sep 2021 01:29 în Fără categorie
Hoția statului cu deducerea și cum să alegi funcția de bază ca să poți câștiga bani mai mulți.

În cele ce urmează o să vă arăt hoția cu deducerea iar pentru cei care aveți norma în mai multe școli o să vă arăt că există situații în care dacă știi unde să alegi funcția de bază, poți câștiga mai mulți bani fără ca să muncești în plus.

Pentru că este început de an școlar și există cadre didactice care predau în mai multe școli, a venit momentul să dați o declarație scrisă la școala unde vreți să alegeți funcția de bază. Problema e că majoritatea nu știu unde să aleagă funcția de bază și atunci vin eu ca să vă ajut și cu acest lucru.

În majoritatea cazurilor vi s-a spus că e bine să alegeți funcția de bază în școala unde aveți fracțiunea mai mare. Nimic mai fals dragii mei. Această alegere poate fi una deosebit de păguboasă și o să vă explic de ce. Nu știu de unde a apărut această regulă care nu există în lege. Dvs aveți dreptul să vă alegeți funcția de bază unde doriți fără absolut nici o constrângere din partea nimănui. Aveți acest drept de a alege.

Să luăm un exemplu extrem, un profesor necalificat și fără absolut nici o vechime, cu stres și indemnizație de hrană, are un salariu brut de 3826 de lei. Ce înseamnă asta? Înseamnă că cel mai mic salariu brut al unui profesor din România este peste maximul de 3.600 de lei sumă peste care nu se mai acordă deducere. Prin urmare nici un profesor din România cu normă întreagă într-o singură școală nu mai beneficiază de deducere. Această șarlatanie nu se întâmplă de ieri de azi, ci din ianuarie 2018 de când guvernul a transferat taxele angajatorului pe spatele angajatului, mărind artificial brutul dar ”uitând” să crească și plafonul maxim pentru deducere care a rămas tot la 3.600 de lei ca înainte de ianuarie 2018. Din punctul meu de vedere acest lucru trebuie să se schimbe în regim de urgență. De ce să mai faci și să mai crești copii dacă nu mai beneficiezi de deducere pentru copiii aflați în întreținere? Veți spune da, dar nu d-asta facem copii. Evident, dar deducerea este un drept care există în toată lumea, numai că la noi este prost implementat din interese meschine. Să înțelegem că și acest guvern este anti-familie? Așa pare și nu cred că sunt departe de adevăr. De 30 de ani politica este de reducere a populației, prin alungarea românilor din țară, prin reducerea natalității și prin tot felul de șiretlicuri cum este și acesta cu deducerea.

Deducerea după cum știți este suma care nu se va impozita. Cu cât deducerea este mai mare, cu atât impozitul este mai mic și deci și venitul net este mai mare. Dar așa cum am spus acest lucru este degeaba pentru că nici un profesor din România cu normă întreagă nu mai poate beneficia de deducere pentru că toți depășesc maximul de 3.600 lei. Nu același lucru se întâmplă cu cei care au norma în mai multe școli pentru că aici este posibil ca brutul să nu mai depășească maximul de 3.600 de lei și acest lucru îl voi detalia în continuare.

Voi face niște simulări pe o încadrare oarecare ca să vedeți diferența.
Dacă norma ar fi într-o singură școală vom avea în acest caz un net de 3008 lei (https://tinyurl.com/4cr4cryf)

Să presupunem un caz unde avem norma în două școli cu fracțiunile 14 + 4 = 18 ore.
Dacă alegem baza în școala cu 14 ore vom avea:
2339 lei net în școala cu 14 ore (https://tinyurl.com/jvcz6f6d) și 669 lei net în școala cu 4 ore (https://tinyurl.com/274ynhjh)
în total 2339 + 669 = 3008 lei

Dacă alegem baza în școala cu 4 ore vom avea:
2339 lei net în școala cu 14 ore (https://tinyurl.com/y6aa6chz) și 720 lei net în școala cu 4 ore (https://tinyurl.com/4hmc6t3u)
în total 2339 + 720 = 3059 lei

Dacă facem o diferență avem 3059-3008=51 lei net în plus
Bineînțeles această diferență în plus poate fi mai mică sau mai mare în funcție de încadrare, fracțiuni, evident și nr. persoane aflate în întreținere. Cu cât nr. copii este mai mare, cu atât și această diferență poate fi mai mare. Simularea am făcut-o cu 0 copii, deci diferența poate crește.

Făcând aceste simulări, constatăm că povestea că e bine să alegi funcția de bază acolo unde ai fracțiunea cea mai mare este doar o minciună pentru ca să facă statul economii. Bănuim noi cine a inventat-o dar nu mai spunem ca să nu ne mai punem paie în cap.
După cum vedeți, cu cât e fracțiunea mai mare, cu atât cresc șansele ca deducerea să fie cât mai mică sau chiar deloc pentru că brutul se apropie de 3.600 sau poate depăși. Și atunci cum rămâne cu ”binevoitorii” de serviciu care ne ”sfătuiesc prietenește” să alegem funcția de bază acolo unde avem fracțiunea mai mare?

Prin urmare putem trage concluzia că dacă ai norma în mai multe școli, poți câștiga mai mult decât dacă ești într-o singură școală cu condiția să ai grijă unde alegi baza.

Eu nu vă spun invers să alegeți funcția de bază unde aveți fracțiunea mai mică. Sfatul meu este să faceți simulări înainte de a face acest pas și să alegeți varianta optimă. Pentru a putea face acest lucru, ”jucați-vă” cu bifa pe ”Funcție de bază” din aplicația Calculator Salarii Invatamant. Veți pune bifa pe ”Funcție de bază” doar pentru școala unde vreți să alegeți funcția de bază iar pentru celelalte școli feți face simulare dar cu bifa scoasă.

IMPORTANT! Nu uitați că dacă aveți dirigenție trebuie să țineți cont că trebuie ca acolo unde aveți dirigenție trebuie să aveți minim jumătate de normă.

ART. 77 COD FISCAL - Deducere personală
Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile NUMAI PENTRU VENITURILE DIN SALARII LA LOCUL UNDE SE AFLĂ FUNCȚIA DE BAZĂ.

Pentru ca aceste informații să aibă și efect, nu uitați că musai trebuie să depuneți o declarație scrisă în școala unde alegeți funcția de bază.

DECLARAŢIE
Subsemnatul/a ………………………, domiciliat/a în …………………………………, posesor al CI Seria ….. Nr. ………, eliberată de ………………………, la data de ………………., CNP ……………………., în calitate de profesor la școala ........... declar pe propria răspundere că aleg funcţia de bază la această școală.
DATA: ................................
SEMNĂTURA, .............................................

2 comentarii

Comentariu de la: Marian Vizitator

Marian

Acolo unde ai funcție de bază vei primii bani și pe vacanță. Logic ca ai vrea să ai baza unde sunt mai multe ore.
Articol scris în necunostinta.

admin
ha! ha! ha!
Pentru limba română apăsați tasta 1. Asta a fost una.
A doua. Indemnizația de concediu se primește în absolut toate unitățile unde ai norma și nu doar acolo unde ai funcția de bază. Dacă sunteți secretar, dați-vă demisia și contactați vă rog și un profesor de limba română!

2021-09-10 @ 11:13

Comentariu de la: Eu Vizitator

Eu

Marian, vorbești făra să cunoști legislatia din invatamant. Autorul articolului are perfecta dreptate.

2022-08-28 @ 22:30


Formularul se încarcă...

Comentarii pentru postare

Postări Recente

  • Este legală plafonarea sporurilor și indemnizațiilor la cei aflați pe maxim începând cu data de 1 ianuarie 2023? Categoric NU.
  • Se modifică deducerea radical de la 1 ianuarie 2023
  • Statul îți poate plăti chiria
  • Cine beneficiază de spor de doctorat? La ce se referă ”domeniul pentru care deţine titlul”?
  • Ghid pentru calcularea diferențelor acordate de OUG 48/2022
  • Știați că în 10 ani de zile de fapt v-a dispărut o treime din salariu?
  • Proiect de Ordonanță de urgență pentru dezghețarea tranșelor vechi retroactiv de la 01.07.2017 și pentru calcularea retroactivă a majorărilor special, merit, dirigenție și simultan aplicate la salariul de bază aflat în plată începând cu 01.01.2019
  • Tichete de vacanță pentru anul 2022
  • Hoția statului cu deducerea și cum să alegi funcția de bază ca să poți câștiga bani mai mulți.
  • Șoc! MEN spune că data de intrare în vigoare a DECIZIEI ÎCCJ nr. 64/2020 nu reprezintă o informație publică.

XML Feeds

  • RSS 2.0: Postări, Comentarii
  • Atom: Postări, Comentarii
What is RSS?

©2023 by Calculator Salarii Învăţământ • Contact • Ajutor • Complete website engine

Free CMS

Cookies are required to enable core site functionality. ©2023 by Acasă.