Acasă Calculator Salarii ÎnvăţământÎnvăţământ PreuniversitarEducaţie TradiţionalăRecenziiContact
LoginÎnregistrare
  • Calculator Salarii Învăţământ
  • Învăţământ Preuniversitar
  • Educaţie Tradiţională
  • Recenzii
  • Contact

  • Înregistrare
Foloseşte Aplicaţia Calculator Salarii Învățământ
Folosește Aplicația Calculator Vechime
Foloseşte Aplicaţia Calculator Diferențe OUG 84/2022

Calculator Salarii Învăţământ

  • Prima pagină
  • Ultimele comentarii
  • Legislaţie
  • Întrebări frecvente
  • Arhiva

Întrebări frecvente

Cum se pot recupera diferentele de salarii provenite din greseli de calcul?
Raspuns: La adresa urmatoare gasiti un mic tutorial cum se pot recupera aceste diferente. Click aici

Concediul pentru ingrijirea copilului constituie vechime?
Raspuns: Da. Concediul pentru ingrijirea copilului constituie atat vechime in munca cat si in invatamant.

Art. 4 alin (2) din H.G. 582/2016 modificata de H.G. 935/2016: "In invatamantul preuniversitar, prin vechime in invatamant se intelege activitatea depusa atat in calitate de personal didactic de predare, personal didactic de conducere, indrumare si control, cat si in calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de munca intr-o unitate/institutie de invatamant, unitate conexa invatamantului preuniversitar ori intr-un inspectorat scolar, indiferent de perioadele cand vechimea a fost realizata. Constituie vechime in invatamant si perioadele in care personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si de control s-a aflat in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, precum si perioada in care personalul didactic de predare a efectuat stagiul militar, dupa care s-a reintors la catedra, respectiv perioadele in care personalul didactic de predare a avut catedra rezervata in invatamant."

Stagiul militar constituie vechime?
Raspuns: Da. Stagiul militar constituie atat vechime in munca cat si in invatamant.

Art. 4 alin (2) din H.G. 582/2016 modificata de H.G. 935/2016: "In invatamantul preuniversitar, prin vechime in invatamant se intelege activitatea depusa atat in calitate de personal didactic de predare, personal didactic de conducere, indrumare si control, cat si in calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de munca intr-o unitate/institutie de invatamant, unitate conexa invatamantului preuniversitar ori intr-un inspectorat scolar, indiferent de perioadele cand vechimea a fost realizata. Constituie vechime in invatamant si perioadele in care personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si de control s-a aflat in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, precum si perioada in care personalul didactic de predare a efectuat stagiul militar, dupa care s-a reintors la catedra, respectiv perioadele in care personalul didactic de predare a avut catedra rezervata in invatamant."

Concediul fara plata pentru formarea profesionala constituie vechime in munca?
Raspuns: Da. Concediul fara plata pentru formarea profesionala constituie vechime in munca.

art 7 alin (5) din Codul Muncii: "Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca."
art 7 alin (6) din Codul Muncii: "fac exceptiile de la prevederile alin (5) concediile pentru formare profesionala fara plata, acordate in conditiile art. 155 si 156"
art. 155 alin (1) Codul Muncii: "Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa."
art. 155 alin (2) Codul Muncii: "Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii."
art. 156 alin (1) Codul Muncii: "Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala."
art. 156 alin (2) Codul Muncii: "Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1)."

Pensionarii care lucreaza in regim de plata cu ora, beneficiaza de deducere?
Raspuns: Da dar numai acolo unde declara functia de baza.

De deducere pot beneficia ambii parinti?
Raspuns: Da, dar numai pentru copiii minori aflati in intretinerea acestora, incepand de la 1 ianuarie 2016.

art 77 alin. 4 Cod Fiscal: "In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia/carora se afla acestia."
art 77 alin. 5 Cod Fiscal: "Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului, sunt considerati intretinuti."

Cei care sunt platiti in sistem plata cu ora cu contract individual de munca pe perioada determinata, beneficiaza de drepturi pentru concediu de odihna?
Raspuns: Da. La adresa urmatoare gasiti o adresa a ministerului in care se spune explicit cum se calculeaza aceste drepturi https://goo.gl/yBXSHQ

Trebuie sa fii trecut in concediu pentru a putea fi platit pentru activitatea din diverse comisii?
Raspuns: Absolut DELOC. Aceste activitati se platesc ca orice FUNCTIE PRIN CUMUL fara sa fii trecut in concediu in timp ce esti la munca.
Si orele suplimentare si activitatea din comisii si alte alte activitati POT FI PLATITE conform codului muncii prin CUMUL DE FUNCTII. Poti sa fii profesor si sa ocupi si functia de bibliotecar in scoala si sa fii platit si pt aceasta functie tot prin cumul. Asta inseamna CUMUL esti platit pentru fiecare functie pe care o ocupi indiferent de cum iti aloci timpul pt fiecare functie. Ca sa stapaniti mai bine notiunea de CUMUL DE FUNCTII puteti incepe de aici CUMUL DE FUNCTII Mai multe detalii gasiti aici: https://www.facebook.com/SalariiInvatamant/posts/1061156340694711

Art. 35 alin (1) Codul Muncii.[cumulul de functii]: "Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea."

E voie sa fii chemat din concediu?
Raspuns: Da, dar numai in caz de forta majora sau pentru interese urgente

art. 151 alin. (2) Codul Muncii: "Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna."

Concediul neefectuat poate fi platit?
Raspuns: Da, dar numai in cazul incetarii contractului individual de munca. Se pot solicita banii de concediu pe ultimii trei ani.

art. 146 alin. (2) Codul Muncii: "In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual."
art. 146 alin. (3) Codul Muncii: "Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca."

Necalificatii pot beneficia de spor de zone izolate?
Raspuns: Nu.

art. 7 alin. (1) din Anexa 5 la Legea 63/2011 "Personalul didactic calificat si personalul didactic de conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate beneficiaza de o indemnizatie de pana la 20% din salariul de incadrare prevazut in anexa nr. 2 la lege, stabilita in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 1.613/2009 privind aprobarea diferentierii pe zone geografice si localitati a indemnizatiei ce se acorda personalului didactic calificat de predare, potrivit prevederilor pct. 4 din anexa nr. II/1.4 la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, conform prevederilor art. 3 din anexa nr. II cap. I lit. B la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Indemnizatia pentru activitatea desfasurata in localitati izolate nu constituie baza de calcul pentru celelalte sporuri."

Daca scoala nu-mi acorda anumite drepturi salariale pot solicita ajutorul ITM?
Raspuns: Da.

art. 3 din Anexa 1 la H.G. 1377 / 2009
"(1) Inspectia Muncii are urmatoarele atributii:
B. Atributii specifice in domeniul stabilirii si controlului relatiilor de munca:
c) controleaza stabilirea si acordarea drepturilor cuvenite salariatilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;"

Somajul se considera vechime in munca?
Raspuns: Da dar numai daca a fost acordat in baza Legii 1 / 07.01.1991 care a fost abrogata de legea 76 / 16.01.2002

Art. 15 Legea 1/1991: "Perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau ajutor de integrare profesionala constituie vechime in munca si in aceeasi unitate."

Cand se dau banii de concediu de odihna si cat?
Raspuns: Conform art. 10 alin. (5) din Ordinul 5559 / 2011 "Indemnizatia de concediu de odihna se plateste cu cel putin 5 zile inaintea plecarii in concediu."
Deci ar trebui sa se plateasca cu 5 zile inainte de plecarea in concediu si integral, nu procent, nu in transe. Cel putin asta spune legea. In realitate din pacate nu exista o practica unitara nici in aceasta privinta. https://goo.gl/mFbbFK

Cei care au finalizat ciclul I Bologna, sunt platiti pe Profesor S sau pe Profesor SSD?
Raspuns: Profesor S, https://goo.gl/rRFwVG

In invatamantul primar se platesc orele de educatie fizica invatatorilor necalificati pe sport?
Raspuns: Categoric da, dar pe necalificat. Vedeti raspunsul MEN care lamureste acest lucru. https://goo.gl/7hY5ug

Cand expira contractul profesorilor necalificati? La sfarsitul anului scolar in iunie sau la 31 august?
Raspuns: Pentru persoanele necalificate cu studii superioare contractul expira la 31 august iar la cei cu studii medii expira la sfarsitul anului scolar in iunie.

Art. 58 din Contractul colectiv de munca nr. 78 din 22.02.2017 https://goo.gl/ZZXQ8Z
(4) Pentru cadrele didactice suplinitoare, absolventi ai invatamantului superior cu alte specializari decat ale postului didactic/catedrei, se vor incheia contracte individuale de munca pe perioada determinata, respectiv 01 septembrie-31 august ale fiecarui an scolar sau pana la incadrarea unui cadru didactic calificat.
(5) Pentru cadrele didactice suplinitoare, absolventi ai invatamantului mediu cu alte specializari decat ale postului didactic/catedrei, se incheie contracte individuale de munca pe perioada determinata, respectiv septembrie-iunie, corespunzator structurii anului scolar, sau pana la venirea unui cadru didactic calificat.

Cine beneficiaza de sporul de handicap?
Raspuns: Toate persoanele cu handicap grav sau accentuat de tip: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare
Art Unic din HG 751/2018
Persoanele care, in conformitate cu certificatul de incadrare in grad de handicap, sunt incadrate in grad de handicap grav sau accentuat, de oricare tip prevazut de art. 86 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza, pentru activitatea desfasurata in cadrul programului normal de lucru, de un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare, prevazut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 86 alin (2) din Legea 448/2006
Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

11 comentarii

Comentariu de la: elena Membru

elena

Am două contracte de muncă la același angajator, profesor și expert pe proiect Pocu pe 3 ani. Am dreptul la concediu de odihnă la proiect?

2019-07-21 @ 15:54

Comentariu de la: Solcanu Sorinela Vizitator

Solcanu Sorinela

Buna ziua,ași dori să ma lamuriti intr-o problema,fiica maea a absolvit Facultatea de psihopedagogie speciala,a dat titularizarea,a luat 7.45,nefiind posturi titularizabile a prins un post de profesor de psihopedagogie speciala invatamant la domiciliu.Pana aici toate bune,dar i s-a spus că este la plata cu ora,are norma de 16 ore la saptamana,si is-a mai spus că nu are dreptul la concediu de odihna.Puteti sa imi dati niște lămuriri,unde am putea să ne interesant mai bine ce drepturi are?

admin:
Inclusiv cei aflați la plata cu ora care nu au o funcție de bază în altă parte beneficiază de dreptul la concediu de odihnă plătit.
https://www.facebook.com/SalariiInvatamant/posts/1026935270783485

2020-09-13 @ 08:27

Comentariu de la: ioana_micu Membru

ioana_micu

Buna ziua! Sunt profesor titular, studii superioare, cu transa vechime invatamant 10-15, grad did. I. Vechime in munca 23ani. Salariul de baza pe fluturas este 4523. Este corect acest salariu de baza?

admin:
4523 este slariul de bază din dec 2018 pe Profesor, Superioare, Grad I, V.I. L250 10-14 ani, V.I. L153 10-15 ani, V.M. peste 20 ani

2021-01-28 @ 16:21

Comentariu de la: Simina T Vizitator

Simina T

Buna ziua
Imi spuneti va rog unde pot gasi grilele de salarizare incepand cu anul 2010 pana in prezent?

admin:
https://invatamantpreuniversitar.ro/index.php/csi/legislatie

2021-06-23 @ 16:06

Comentariu de la: toma_anamaria Membru

toma_anamaria

Bună ziua! Sunt profesor cu studii superioare, grad didactic I, vechime 17 ani si sunt titulara in două scoli( 10 , respectiv 8 ore)
As dori daca se poate sa ma lamuriti de ce in scoala cu 8 ore imi apare pe fluturas la salariul de baza aceeași suma cat la salariul realizat( 2052 lei) iar la cealaltă salariul de baza este 4560 si realizat 2533? Daca am intrebat la școală mi s-a raspuns ca asa genereaza calculatorul. Acest raspuns nu m-a lamurit cu nimic. M-as bucura daca ati reusi sa ma lamuriti. Multumesc anticipat! Anamaria

admin: Trimiteți pe facebook pe privat fluturaș.

2021-10-26 @ 16:25

Comentariu de la: alexandra Membru

alexandra

Buna seara ! Sunt profesor pentru învățământ primar in primul an de activitate și îndeplinesc toate condițiile pentru a beneficia de indemnizația de instalare insa mi s-a spus de la secretariat ca nu au auzit despre așa ceva și refuza sa-mi acorde acest drept. Ce pot face mai departe ?

admin:
Faceți cererea. E primul pas. Apoi după 30 de zile dacă nu răspunde mergeți cu adresă la isj adresă la care atașați solicitarea către școală. Apoi dacă nici la isj nu vă răspunde în 30 de zile ajungeți la fel cu adresă la men unde atașați cererile adresate către școală și isj… În ultimă instanță dacă nici la men nu se rezolvă rămâne instanța. Atenție că după 3 ani de zile de la nașterea dreptului acesta se prescrie și nu mai recuperați nimic. Deci grăbiți-vă să faceți toate aceste demersuri.

2021-11-17 @ 17:00

Comentariu de la: adriana Membru

adriana

Buna seara!
Anul trecut am fost in primul an de invatamant si mi-am depus la secretariatul scolii o cerere pentru acordarea voucherelor de vacanta care din pacate nu mi-a fost inregistrata, eu nebeneficiind de vouchere pentru anul scolar 2020-2021. Doresc sa stiu daca unitatea scolara face cerere pentru toti angajatii din acea unitate si daca mai exista vreo posibilitatea de a le mai recupera?
Multumesc!

admin:
Părerea mea este că mai puteți să le luați. Nu era cazul să faceți cerere pt că legea nu prevede așa ceva.
Problema e că valabilitatea tichetelor din 2020 s-a prelungit doar până la 30 iunie 2022 și timpul e scurt.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/227459
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/249344
Faceți cerere acum către școală în care menționați că ați cerut și în 2020 și nu ați primit și că le cereți acum. Cerere în dublu exemplar, unul rămâne la ei, iar cel care rămâne la dvs să le cereți să vă pună pe el nr de înregistrare. Ca să urgentați lucrurile puteți suna la isj la salarizare ca să-i grăbească și să nu tragă de timp.
Am postat și aici întrebarea https://www.facebook.com/groups/invatamantpreuniversitar/posts/4755108227948551/

2022-03-22 @ 21:20

Comentariu de la: Camelia Vizitator

Camelia

Bună seara! Sunt profesor înv. prescolar, cu definitivat, titulară, lucrez din 2019, deci acesta ar fi al 4-lea an de când lucrez.
Am văzut pe site-ul dvs. că ar trebui să trec la tranșa de vechime în muncă 3-5 ani.
Trebuie făcută o cerere sau trecerea se face automat?

admin
art 66 alin 6 din CCM spune că e obligația școlii să facă acest lucru iar dvs nu aveți nici o obligație să faceți cerere dar dacă vreți să aveți siguranța că nu vă ”sare” o lună e bine să faceți.

2022-09-22 @ 20:49

Comentariu de la: Adriana Vizitator

Adriana

Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca, in cazul in care se intarzie(minim 1 luna) acordarea indemnizatiei de grad didactic 2, neajungand inca adeverinta oficiala de la minister la scoala unde predau, plata se va face totusi RETROACTIV? Multe multumiri!

admin
Nu contează când vine adeverința. Se face declarație pe propria răspundere a trecerii gradului iar plata se face pe noul grad. Când vine și adeverința depuneți copie.

2022-09-28 @ 12:20

Comentariu de la: niculina Membru

niculina

Bună ziua, eu m-am transferat de la o școală la alta in anul 2019 si printre documentele primite cand am făcut lichidarea, secretara mi-a dat o adeverință din care reiese că am un număr de 23 zile de concediu neefectuat. La noua școală nu m-a băgat nimeni in seamă in legătură cu aceasta si in luna iunie 2022 am facut o cerere la vechea școală prin care solicit plata concediului neefectuat, însă nu am primit până acum niciun raspuns. Ce ar trebui să fac acum?

admin
Mergeți la isj la salarizare să anunțați că vechea școală refuză să vă plătească concediul neefectuat. Dacă nu se rezolvă, faceți sesizare la ITM.

2022-10-03 @ 17:13

Comentariu de la: rodicaf Membru

Rodica Furtună

Buna seara! Sunt profesor invatamant primar , anul acesta am ore la penitenciar. Avand in vedere ca am clase simultane si fiind in regim penitenciar speram la spor de simultan si cel de penitenciar. Doamna secretara mi-a spus ca se acorda un singur spor nu amandoua. Va rog sa ma lamuriti daca are sau nu dreptate. Va multumesc anticipat!

admin
După IP cred că vorbiți de Penitenciarul Brăila. Fiind în urban simultanul a fost organizat ILEGAL tocmai ca să vă înjumătățească orele și evident ca să nu plătească nici simultan. Aici directorul trebuie să răspundă penal pentru matrapaslâcurile pe care le face din dorința de a mai jecmăni profesorii de niște bani. NU AVEA VOIE SĂ FACĂ SIMULTAN.
Art 1 alin. (1) din Ordinul 3062/2012: ”În localităţile izolate geografic sau lingvistic ori în localităţile în care efectivele de elevi corespunzătoare unui anumit nivel de clasă din învăţământul primar sau gimnazial sunt mai mici decât efectivele minime prevăzute de lege şi nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar se organizează clase în regim simultan.”
Secretara dvs are foarte multe lipsuri. Cumulul de sporuri nu este interzis de absolut nici o lege și când vă mai spune asemenea gogomănii să-i cereți și baza legală a prostiilor pe care le debitează. Ca dovadă este faptul că sunt atâția profesori care iau de exemplu în același timp special, merit, dirigenție, simultan, rural, stres și hrană… Adică despre ce vorbim?! Cum să spună că nu se pot cumula 2 sporuri?

2022-10-20 @ 18:46

Această postare are 2 feedback-uri în așteptarea moderării...


Formularul se încarcă...

Comentarii pentru postare

Postări Recente

  • Este legală plafonarea sporurilor și indemnizațiilor la cei aflați pe maxim începând cu data de 1 ianuarie 2023? Categoric NU.
  • Se modifică deducerea radical de la 1 ianuarie 2023
  • Statul îți poate plăti chiria
  • Cine beneficiază de spor de doctorat? La ce se referă ”domeniul pentru care deţine titlul”?
  • Ghid pentru calcularea diferențelor acordate de OUG 48/2022
  • Știați că în 10 ani de zile de fapt v-a dispărut o treime din salariu?
  • Proiect de Ordonanță de urgență pentru dezghețarea tranșelor vechi retroactiv de la 01.07.2017 și pentru calcularea retroactivă a majorărilor special, merit, dirigenție și simultan aplicate la salariul de bază aflat în plată începând cu 01.01.2019
  • Tichete de vacanță pentru anul 2022
  • Hoția statului cu deducerea și cum să alegi funcția de bază ca să poți câștiga bani mai mulți.
  • Șoc! MEN spune că data de intrare în vigoare a DECIZIEI ÎCCJ nr. 64/2020 nu reprezintă o informație publică.

XML Feeds

  • RSS 2.0: Postări, Comentarii
  • Atom: Postări, Comentarii
What is RSS?

©2023 by Calculator Salarii Învăţământ • Contact • Ajutor • Social CMS engine

Build your own website!

Cookies are required to enable core site functionality. ©2023 by Acasă.