Ultimele Comentarii

Ioana

Bună ziua! Ma confrunt cu o situație.. Am depus cerere pt acordarea primei de instalare, fiind in primul an de învățământ și având domiciliul diferit de scolile unde predau. Norma mea este de 6 x 3 scoli, adică 18 ore. Mi-am ales o școală de baza unde am depus cererea și mi-au acordat-o doar pt 0.33% pt ca atât am norma la ei. La celelalte 2 scoli nu vor sa mi acorde nimic fiindcă, spun ei, trebuie sa mi se acorde integral de la școala de baza. Acum cei dea școala de baza mi-au zis ca, fonduri sunt aproape inexistente iar banii pe care mi i-a acordat a fost pt va au reușit sa-i prindă in mâna de la primărie. Mai mult de atât nu pot sa îmi acorde.. Ce e de făcut? Deci sunt purtata la toate scolile și nu înțeleg pana la urma care este adevărul. Școală de baza s-a informat pe la sindicate și le-a dat ca și răspuns faptul ca nu scrie nicăieri in lege ca prima se da de la școala de baza, și ca ar trebui sa solicit la toate 3 scolile… Sunt confuza, supărată și derutata. Îmi puteți răspunde, va rog??? Va mulțumesc din suflet!

admin: Faceți plângere la ITM. ITM-ul vine, constată, aplică sancțiunea și acordă termen de intrare în legalitate.

2024-06-17 @ 15:19

În răspuns la: Despre prima de instalare și indemnizația de instalare

Comentariu de la: Octavian Vizitator

Octavian

Bună ziua!
Am primit și eu pe 8 mai această primă de instalare. Eu am contractul pe perioadă determinată, din octombrie și noiembrie plată cu ora și din decembrie până în august fracțiune de normă. Din mai multe conjuncturi, este posibil ca anul următor să nu mai fiu în învățământ. Va trebui să dau banii înapoi?
Mulțumesc!

admin: art 23 alin (3) din HG 281/1993: ”Persoanele care au beneficiat de indemnizația de instalare și care ulterior au demisionat sau li s-a desfăcut contractul de muncă din motive imputabile lor înainte de împlinirea unui an de la instalare vor restitui, în condițiile legii, indemnizația primită, calculată proporțional cu perioada rămasă până la expirarea termenului de un an.”

2024-05-15 @ 14:05

În răspuns la: Despre prima de instalare și indemnizația de instalare

Comentariu de la: Julia Jules Vizitator

Julia Jules

Buna ziua,
Am terminat Facultatea in 2023, m-am titularizat in acelasi an la o scoala in Bucuresti. Fac naveta din Ilfov catre Buc, desi am (inca) domiciliul in Bucuresti. Nu sunt inscrisa in sindicat, nu mi-a zis nimeni din scoala de aceasta prima,
As mai putea beneficia de aceasta prima? E prea tarziu sa depun acum cerere (inteleg ca doar in primul an pot depune cererea)? Merita sa imi schimb CI in Ilfov pentru acest lucru?
Multumesc de ajutor.

admin: Orice drept poate fi solicitat în interioarul termenul de prescripție care este de 3 ani de la nașterea dreptului.

2024-05-08 @ 18:07
Dana

Buna seara! Sunt profesor invatamant primar in al 34-lea an de activitate. La 1 septembrie 2020 trebuia sa trec la transa de vechime 30-35. Mi s-a spus ca se merge pe legea 153 si in Edusal nu se mai permite modificari. La 1 septembrie 2021 m-am trezit cu un salariu mai mare. Mi s-a raspuns ca li s-a permis sa modifice in edusal transa de vechime. In OUG 48 am citit ca se recalculeaza inclusiv transele de vechime care nu au fost calculate corect. Secretara zice ca nu . Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!

admin: Solicitați în scris diferențele pe art. 1 din OUG48 deoarece în perioada 01.09.2020 - 01.09.2021 ați avut tranșa veche înghețată pe 25-30. Nu înțeleg ce ați văcut atâta vreme pt. că OUG 48 a ajuns deja la a 3-a tranșă. Dacă refuză depuneți o plângere la ITM pt. neacordarea drepturilor salariale sau puteți solicita și ajutorul ISJ.

2024-04-26 @ 17:32
Madalina

Bună ziua!

Am intrat in sistem in anul 2015, iar in septembrie 2017 m-am detasat pentru 1 an la o alta școală, in 2018-2020 am revenit la scoala unde eram titular, iar din septembrie 2020 m-am transferat.
Eu nu am primit niciun ban in plus, mi s-a spus ca eu am fost încadrată corect.
Cum aș putea verifica dacă am fost sau nu incadrata corect in ceea ce priveste transele de vechime?
Va multumesc!

admin: Cu fluturașul în față verificați în aplicație dar trebuie să vă cunoașteți vechimea la fiecare moment.

2024-04-14 @ 12:15

În răspuns la: Ghid pentru calcularea diferențelor acordate de OUG 48/2022

Comentariu de la: Kertész Ildiko Vizitator

Kertész Ildiko

Bună ziua. Diferențele primite de mine la OUG 48 diferă foarte mult de colegele cu care în acea perioadă ne situam la același nivel de vechime, grade didactice, vechime. Eu am 2800 lei, colegele toate au peste 4000 lei. Contabila a spus ca așa a calculat EduSalul și ca nu este nimic de făcut.
Vă rog să îmi spuneți ce pot să fac în această situație.
Mulțumesc
Kertész Ildiko

admin: Solciitați Raportul necesar plăți OUG48 și verificați dacă au fost introduse toate lunile cu diferențe.

2024-04-12 @ 10:42

În răspuns la: Ghid pentru calcularea diferențelor acordate de OUG 48/2022

Comentariu de la: DAN TATIANA Vizitator

DAN TATIANA

Am iesit la pensie, profesor in invatamantul primar si prescolar, la 1 septembrie 2018, 39 ani vechime, anul scolar 2017 - 2018 fiind ultimul an lucrat in invatamant, cu 35 ani lucrati in aceeasi unitate.
Doresc sa stiu daca, in virtutea acestei situatii, fiind trecuta in tabelul pentru recalculare, semnat si aprobat, beneficiez, dupa sase ani de pensie, de drepturile mele de recalculare pentru anul scolar 2017 - 2018, multumesc.

admin: Păi pt dirigenție e valabil doar de la 1 ian 2019 deci nu. Pe tranșe înghețate iar nu aveți cum dacă ați avut 39 ani vechime la 01.09.2018 pt. că la 1 iulie 2017 erați pe VI 35-40 iar la 01.09.2018 tot pe aceeași tranșă erați deci nu aveți nici tranșe înghețate.

2024-04-08 @ 18:42

În răspuns la: Despre prima de instalare și indemnizația de instalare

Comentariu de la: Moga Camelia Vizitator

Moga Camelia

Bună ziua!
Dacă prima de instalare este o primă și drepturi salariale, conform
art. 7 lit. e) din Legea 153/2017: “salariul lunar cuprinde salariul de bază ori, după caz, indemnizația lunară sau indemnizația de încadrare, compensațiile, indemnizațiile, sporurile, adaosurile, PRIMELE, premiile, precum și celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzătoare fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar;” se plătesc de la bugetul de stat prin repartizarea de credite bugetare de către ISJ în bugetele instituțiilor de învățământ, consider că și aceste prime/indemnizații de instalare fac obiectul aceleiași finanțării. Care este implicarea bugetului local (primării) în acordarea acestor prime/indemnizații de instalare? Vă mulțumesc anticipat!

admin: Mă depășește întrebarea și nu aș ști să vă răspund. O singură remarcă e vorba de indemnizație nu primă.

2024-03-28 @ 08:41
CHINAN CARMEN MARIANA

Sunt prof înv. Preșcolar, 44 de ani vechime .
Am constatat luna aceasta anomalia plafonarii sporurilor cu ocazia verificării sumelor de pe fluturașul de salariu ,confruntind aceste sume cu o colegă cu vechime 41 de ani, cu același salariu de baza, acelaș salariu de încadrare, dar cu alte sume la sporul de zone izolate și sporul Neuropsihic.
Am zis că e o greșeală și m,am adresat serviciului secretariat.
Am primit aceleași explicații ca și cele expuse mai sus.
La fel ca D,na Cristina mă simt nedreptățită !
Problema e că nu știu cărui ,,Superior ” să cer o explicație pertinentă.
Diferența la salariu dintre mine cu 44 ani vechime și colega cu 41 de ani vechime 112 lei pe luna ian 2024.

admin: Nu ar trebui să existe diferențe între 41 și 44 de ani. Cu siguranță problema dvs nu are legătură cu postarea. Bănuiesc că nu a actualizat tranșa veche de vechime în învățământ. Lăsați-mi pe fb pe privat un fluturaș.

2024-03-14 @ 20:34

În răspuns la: Legislaţie

Comentariu de la: Viorica Tauciuc Vizitator

Viorica Tauciuc

Buna ziua!
Daca in luna ianuarie am avut 5 zile CM cu plata 100%,cu impozitul nou de 10%, va rog sa mi spuneți dacă afectează la salariu?! Mulțumesc frumos!
Respect și prețuire!

@admin
Nu are cum să afecteze dacă e 100% ci din contră pentru cele 5 zile nu se mai reține sănătate și luați chiar mai mulți bani.

2024-01-27 @ 12:04
Cristina M

Felicitări cu reverență pt cine a întocmit aceasta constatare a calculului salariilor la acest moment
Mă aflu în situația de a fi aspru nedreptățită datorita calculării incorecte a compensațiilor tranzitorii…..logic trebuia să apară o lege/ordonanța prin care sa se anunțe “dispariția"lor…..
Credeți că ITM -ul mai poate rezolva ceva?
Am apelat( cerând cadrul legal prin care și fost tăiate …..diminuate…..sau cum or mai fi) la Minister, ISJ, Edusal și am fost trm de la unul la altul…. Niciun răspuns concret!
Mulțumesc

2023-12-16 @ 13:06
Țerigariu Claudia

Bună ziua.
In aceeasi situatie este si Asistentul Personal. Ne judecam pentru dreptul la o viață decentă. Din 2018 avem salariile de bază calculate gresit, sub minimul garantat, indemnizatia de hrana nu este inclusa in media venitirilor care stau la baza calculului indemnizatiei de CO, sporuri nerecunoscute, lucram 24/24 7/7 iar pe CIM avem program de 8 ore/zi 5zile/sapt, sărbători legale neplătite…umilitor pentru ori ce om! Desi suntem limitați că funcție la studii liceale facem munca a 4-6 specialisti, pe care Statul Român ar trebui sa ii plătească cu salarii de bază incepand de la 4000 lei fiecare și ajungând la 5000-8000 lei! Asiguram îngrijiri medico-psiho-sociale pentru persoanele cu dizabilități. O scalvie mascată! Nu exagerez! De ce? Pentru că nu avem alternativă! Majoritatea suntem aparținătorii persoanelor cu dizabilități iar pentru că Statul Român nu asigură servicii reale lucram continuu! Dizabilitatea nu are vacanță și nici nu ia pauză! Dacă restul categoriilor de angajați din Asistență Socială au posibilitatea de a se reorienta profesional, Asistentul Personal NU POATE!

2023-05-02 @ 07:39
Țerigariu Claudia

Bună ziua
Aceeași situație este și în Asistența socială! Asistentii personali au obținut acest drept în instanță. Pe lângă încălcarea acestiu dreprept ne lovim de salarii calculate gresit din 2018 de cand avem salariul de bază sub salariul minim garantat pentru gradațiile1-5, situație care din 2022 a dus la desființarea gradației și încălcarea și mai multor drepturi salariale! Umilitor si un atac direct la dreptul la o viață decenta!

2023-05-02 @ 07:08
Miu Elena

Buna ziua! Citesc si mă minunez! Normal ca se știa, asta s-a si vrut. Economie în invătamânt si sporuri la nesimtiti! Au un spor, cât salariul unei d-ne de serviciu si a angajatilor din auxiliar! Vad ca aici se pomeneste, doar de prof. Dar proștii care asigura toate facilitatiile in scoli, iar nu intra? Cine calculeaza, salariile, cine se ocupa in secretariate, adm. contabilitate, biblioteci, d-ne serviciu, vin de la Minister sa faca treaba lor! Cu învățamântul toți s-au sters la fund! Ca să ajungi într-o functie, un fraier de învătator, le-a pus pixul in mână să-i invete să scrie legile doar ptr ei. Rusine!

2023-04-28 @ 09:46

În răspuns la: Despre prima de instalare și indemnizația de instalare

Comentariu de la: Aristică Tudoran Vizitator

Aristică Tudoran

Înțeleg că această indemnizație de instalare se acordă tuturor angajaților la stat, așadar și celor din teatrele țării noastre. În afară de cele două condiții pe care le-am găsit pe acest site și în lege (primul an de activitate cu contract individual de muncă de la absolvirea studiilor și locul de muncă să fie într-o altă localitate) în cazul pentru care vă rog un răspuns s-a invocat o a treia condiție, anume să fi fost înregistrat ca șomer înainte de angajare. Sunt două tipuri de astfel de sume? Indemnizație de instalare și primă de instalare? E legală cea de a treia condiție, cu înregistrarea anterioară angajării ca șomer? Vă mulțumesc.

admin
Nu se pot invoca condiții inexistente în lege, deci e ilegal. E vorba de indemnizația de instalare.

2023-04-24 @ 18:38
noemi

Este posibil sa primesc indemnizatie de instalare daca primaria nu vrea sa-mi dea?….spune ca nu are fonduri si nu imi poate oferi, chiar daca este dreptul meu. Ce-mi sugerati sa fac? M-ar putea ajuta Sindicatul cu ceva?

admin
Dar ce treabă are primăria? Dvs faceți cererea către școala. Obligația e a școlii nu a primăriei. Dacă școala refuză atunci puteți merge în instanță. Sindicatul vă poate reprezenta în instanță.

2023-03-18 @ 18:29
Alin

Buna ziua !
Am norma intreaga de profesor la o scoala, plus o ora suplimentara.
In alta scoala am 6 ore suplimentare. La aceste ore suplimentare se plateste sporul rural, stres etc ? Mentionez ca venitul brut pe ora, in scoala unde am baza, este de 66 lei, iar in cealalta scoala unde am doar ore suplimenrare am 53 lei.

Multumesc !

admin
Categoric da. În tariful orar se include specialul, ruralul, simultanul și stresul.

2023-03-08 @ 10:52