Începând cu 1 ianuarie 2019 ministerul educaţiei refuză să includă indemnizaţia de hrană în calcularea indemnizaţiei de concediu. Nu există absolut nici o prevedere legală care să excludă hrana din indemnizaţia de concediu.
Art 18 alin 2 din Legea 153/2017: „Indemnizațiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (1).”
Acesta este articolul în baza căruia se acordă hrana. A motiva neacordarea indemnizaţiei de hrană în indemnizaţia de concediu cu acest articol este absolut ilegal. Hrana se acordă „proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară”. Absolut toate sporurile indiferent că vorbim de merit, special, dirigenţie, rural, compensaţii, doctorat, condiţii, practică, simultan, handicap, stres, hrană etc se acordă „proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară” chiar dacă legea nu menţionează expres acest lucru decât la hrană.
În concediu nu se acordă sporuri, indemnizaţii, compensaţii, etc. În concediu se acordă doar indemnizaţia de concediu care are o formulă bine stabilită.
Art 10 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011
(1) Pe durata concediului de odihnă cadrele didactice au dreptul la o indemnizație calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază, a sporului de vechime și, după caz, a indemnizației de conducere, luate împreună, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună în parte.
(2) Media zilnică a veniturilor se stabilește în raport cu numărul zilelor lucrătoare din fiecare lună în care se efectuează zilele de concediu de odihnă.
(3) În calculul indemnizației concediului de odihnă acordat cadrelor didactice se iau în considerare și drepturile salariale care se acordă cu caracter permanent.
Indemnizaţia de hrană având caracter permanent, conform art. 10 alin. 3 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011 obligatoriu trebuie inclusă în calcularea indemnizaţiei de concediu.
Din păcate de peste un an ministerul refuză să includă hrana în indemnizația de concediu contrar legii.
Buna ziua!
Va rog, sporul de suprasolicitare neuropsihica este un spor permanent? Se ia in calculul indemnizatiei de concediu? Care este baza legala? Va multumesc!