Precizări privind plata cu ora
Dragii mei, pentru că aud tot felul de variante despre plata cu ora, revin cu părerea mea personală pe acest subiect.
Plata cu ora s-a plătit (sau cel puţin aşa ar trebui), se plăteşte şi ar trebui să se plătească în continuare.
În momentul în care s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul 4135/21.04.2020 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/224976) privind învăţământul online, toată presa (cum este şi ştirea din poză şi ca aceasta toată presa a minţit cu neruşinare) a dezinformat că din acest moment se vor plăti orele în regim de plata cu ora în baza acestui ordin. Trebuie să vă aduc aminte că singura bază legală privind salarizarea este Legea 153/2017. Acest ordin nr. 4135 / 21.04.2020 nu menţionează absolut nimic despre plata cu ora. Prin urmare Ordinul 4135/21.04.2020 nu reprezintă şi nici nu poate fi baza legală pentru salarizarea în regim de plata cu ora începând cu 22 aprilie 2020 ci acesta reprezintă doar un set de reguli privind învăţământul online fără legătură cu salarizarea.
După cum se ştie în perioada 11 martie - 21 aprilie nu s-a plătit nici o oră în regim de plata cu ora cu toate că orele s-au făcut, motivul nedeclarat de Minister fiind probabil faptul că învăţământul online nu era reglementat. Păi dacă mergem pe această logică strâmbă atunci nici norma nu ar fi trebuit plătită.
În perioada stării de urgenţă (începând cu 11 martie) şi norma şi plata cu ora trebuiesc plătite salariaţilor pentru că nu era nevoie de acest ordin 4135/21.04.2020 ca să se poată plăti orele. Telemunca este reglementată prin Legea 81/2018. Prin urmare avem bază legală pentru plata orelor indiferent că sunt la normă sau la pco, chiar dacă nu la nivel de sector de activitate dar este reglementată.
Art. 2. din Legea 81/2018
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) telemuncă - forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor;Art. 5. (1) Contractul individual de muncă se încheie și se modifică, după caz, pentru salariații care desfășoară activitatea de telemuncă, în condițiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
A primit cineva până în acest moment actele adiţionale de modificare a contractelor individuale de muncă? Sincer să fiu n-am auzit să fi primit cineva. Ce facem, lucrăm la negru d-lor? Au trecut deja două luni şi nimic.
Art. 7. Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a telesalariatului:
a) să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepția cazului în care părțile convin altfel;
Art 11. Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte:
e) nerespectarea prevederilor art. 7 lit. a) referitoare la obligația angajatorului de a asigura mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepția cazului în care părțile convin altfel, cu amendă de 2.000 lei;
A primit vreun profesor calculator, tabletă sau telefon? Nici asta n-am auzit.
Art. 5 (2) În cazul activității de telemuncă, contractul individual de muncă conține, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, următoarele:
a) precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de telemuncă;
Art 11. Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte:
a) nerespectarea dispozițiilor art. 5 alin. (2) lit. a) referitoare la obligația de a prevedea în mod expres în contractul individual de muncă sau în actul adițional la acesta prestarea unei activități în regim de telemuncă, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană;
Începând cu data de 11 martie 2020 toate contractele de muncă trebuiau modificate. Vreau să ştiu de la voi personalul care se ocupă cu modificarea contractelor: CE AŢI FĂCUT DIN 11 MARTIE PÂNĂ AZI? Aţi şomat?
Concluzia. Ministerul refuză să comunice profesorilor motivul legal pentru care nu a plătit orele în sistem plata cu ora în perioada 11 martie - 21 aprilie.
2 comentarii
Comentariu de la: daniela_tulcea@yahoo.com Vizitator
Comentariu de la: admin Membru
@daniela_tulcea@yahoo.com
Cam târziu. N-am înţeles de ce închiriere. Legea spune altceva.
Am primit act adițional la CIM, după vacanta. Ni s-au pus la dispoziție sub regim de închiriere, calculatoare.