Ordinul 3993/2021 vine cu tăieri de salarii nu cu majorări
8 comentarii
Comentariu de la: mt Vizitator
Comentariu de la: moisoiu_adriana Membru
Buna ziua,
Imi puteti explica si mie cum se calculeaza in prezent sporul de zone izolate, compensatia de zone izolate si sporul de suprasolicitare?
Va multumesc,
Adriana Mosioiu
admin
Ruralul și compensațiile au aceeași formulă, doar procentul diferă
(baza Iul.2016) x procent% x 1.05 (mar 2015) x 1.05 (sep 2015) x 1.15 (dec 2015) x 1.25 (ian 2018) x 1.20 (mar 2018)
stresul = baza + special + merit + diriginție + simultan (toate la nivelul lunii dec 2018)
Comentariu de la: Gabi Vizitator
Bună ziua!
1. Îmi puteți explica și mie unde găsesc (în ce lege) salariul meu de bază… să știu dacă încadrarea mea de pe fluturaș este în regulă… de exemplu am 3239.
2. Diferență OUG 114/2018 + L5/2020 cum se calculează?
Mulțumesc!
admin
Aplicația are inclusiv modul de calcul.
https://salarii.invatamantpreuniversitar.ro
Comentariu de la: petrescu_silvia Membru
Buna, eu am definitivat, vechime 5-10 ani și peste 10 in muncă și am ,16 ore numai.
Ce salariu ar trebui sa iau in mana?
Mulțumesc
admin
Dificil de spus dacă mi-ați spus doar tranșa nouă de vechime în învățământ nu și tranșa veche (1-6 sau 6-10).
Comentariu de la: sed lex dura lex Vizitator
Va propun o analiza a controversatului ordin 3993/2021 dintr-o alta perspectiva.
Desi nu lucrez in acest sistem, am inteles ca toata lumea stie ca unul din initiatorii din umbra ai acestui ordin este dl. Mihai Paunica, cel care si in alte randuri, la limita legii sau chiar nelegal, a mai creat prejudicii angajatilor din educatie prin modul in care solicita schimbarea edusal (uneori cu intarziere si nu numai), prin interpretarea abuziva a unor legi, prin modul in care a gestionat trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Unele sunt dovedite, angajatii recuperandu-si sumele in instanta, altele….
In acelasi timp insa, dumnealui incaseaza bani necuveniti, desfasurandu-si activitatea in mai multe locuri, la mai multi angajatori. Este perfect legal, dar nu in acelasi interval orar. Doar nu credem ca-si tine cursurile la ASE si de la alte institutii de invatamant supeior (norma nu e doar predare !!!!) noaptea sau poate programul dumnealui la minister este pe timpul noptii.
Dar nu aceasta este problema.
Ordinul 3993/2021 este nelagl in ceea ce priveste prevederile sale privind doctoratul din mai multe motive, printre care: incalca principiul neretroactivitatii legii, extide prevederile legii si la alta categorie de personae, alta decat cea definita in lege etc. Ori un ordin de ministru nu poate modifica o lege sau adauga la lege, el poate veni doar in aplicarea corecta a legii.
OK. Sa presupunem ca ordinul este perfect legal. Asta inseamna ca el a venit doar in aplicarea legii.
De aici se naste urmatoarea intrebare: de ce minsiterul si-a schimbat abordarea dupa ce in 2017 si-a insusit punctul de vedere al initiatorului legii ( MInisterul Muncii), conform caruia prevederile art. 14 alin (3) din legea 153/2017 se aplica doar celor ce isi obtin gradul I pe baza doctoratului incepand cu momentul punerii in aplicare a legii si nu retroactiv ?
Intre timp legea nu a fost schimbata si nici nu a intervenit o decizie a ICCJ in acest caz. In cazul deciziei ICCJ invocata de minister in comunicarile sale interne, nu si in ordinul 3393/2021, ICCJ a refuzat sa se pronunte in respectiva chestiune de drept. Asa ca solutia Curtii de Apel Arges ramane pentru un caz particular, nici acela bine documentat, pentru ca obtienea gradului I pe baza doctoratului nu inseamna o echivalare automata, pur administrativa care ar fi justificat poate solutia data.
Cu alte cuvinte, ministrul nu avea temeiul legal sa intervina.
Ok Nu-i nimic.. Dl Cimpeanu, dl. Gigel Parschiv, dl Mihai Paunica si altii din minister sunt cei mai buni juristi ai tarii si realizand gresela au intervenit dupa 4 ani . Asta nu inseamna ca , in absenta oricaror schimbari legislative ale art. 14 aliun (3) din legea 153/2017 printr-un act de acelasi nivel (lege, OUG), care sa justifice interventia dumnealor, legea s-a aplicat incorrect din 2017 pâna in iunie 2021 ?
De aici apare insa o alta problema. Aplicarea incorecta a legii a creat un prejudiciu statului, care trebuie recuperat.
Daca analizam legea si practica judiciara, prejudiciul trebuie recuperat de la cei care au gresit. Prejudiciul nu s-a datorat angajatilor, care si-au primit acesti bani in baza unor decizii (asumate si de minister in trecut), a unor documente oficiale. Suma ar trebui recuperata de la cei care au gresit, deci inclusiv de la cei din minister, in frunte cu dl Paunica.
Aici insa lucrurile sunt un pic mai complicate in lipsa unei legislatii c;lare privind raspunderea ministeriala si a conducatorilor institutiilor publice in exercitarea functiei respective.
Tocmai de aceea, dumnealor continua sa-si bata joc de lege si de angajati.
Apropo de asta, va invit sa cititi
http://euroavocatura.ro/articole/2525/Dialogurile_MCP__XI_:_Recuperarea_prejudiciilor_stabilite_de_Curtea_de_Conturi_de_la_salariati
admin
Acest aspect legat de art 1 alin 2 din Ordinul 3993/2021 care nu are nici un suport legal în hotărârile ÎCCJ și care contravine art 15 alin 2 din Constituție și prevederilor Legii 153/2017, ordin care evident nu poate modifica o lege ci cel mult să o completeze, l-am discutat în postarea Cu doctorat sau fără doctorat.
https://invatamantpreuniversitar.ro/index.php/csi/cu-doctorat-sau-fara-doctorat
Comentariu de la: Bács Benke Erika Vizitator
Buna ziua, pe ce criterii se calculeaza Plata cu ora, la pensionari, si se scade ceva, sau se platesc efectiv orele? De exemplu cat se da pe 10 ore pe saptamana?
admin
În tariful orar se include special, rural, simultan și stres. Se plătesc toate orele efectuate. Tariful orar depinde de la încadrare la încadrare deci nu se poate spune suma pt. 10 ore decât dacă se știe încadrarea.
Comentariu de la: Anca Vizitator
Buna ziua!Profesorii beneficiaza de sporul pt simultan? Spre exemplu eu am 12 ore din norma la clase simultane atat la primar cat si la gimnaziu.
admin
Da.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/134922
Comentariu de la: Alin Vizitator
Buna ziua !
Am norma intreaga de profesor la o scoala, plus o ora suplimentara.
In alta scoala am 6 ore suplimentare. La aceste ore suplimentare se plateste sporul rural, stres etc ? Mentionez ca venitul brut pe ora, in scoala unde am baza, este de 66 lei, iar in cealalta scoala unde am doar ore suplimenrare am 53 lei.
Multumesc !
admin
Categoric da. În tariful orar se include specialul, ruralul, simultanul și stresul.
La calculul salariului se ia în calcul salariul minim brut de 1900 lei cât era la 1ianuarie 2018 ori suntem în 2021 iar salariul minim brut este de la 1 februarie 2300 lei. Este ce am observat pe calculatorul de salarii în invățământ unde nu poți alege alt minim deși există dar nu există și cel de la 1 februarie.anul curent.